Kumpi on sinulle tärkeämpää, terveys vai ulkonäkö? Mitä tekemistä terveydellä ylipäänsä on ulkomuodon kanssa?

PÄÄ, OLKAPÄÄ, PEPPU. POLVET.VARPAAT., (1)

Ulkomuodon perusteella on mahdotonta sanoa mitään henkilön varsinaisesta terveydentilasta. Verenpaine,hapenottokyky, voima, mielenterveys, stressi tai diabetes hyvin harvon näkyvät ihmisestä ulospäin. Merkittävä yli-tai alipaino toki näkyvätkin. Siis lähes kaikki terveydelliset seikat joista meidän pitäisi olla kiinnostuneita, eivät liity millään tapaan fyysiseen habitukseen, mutta silti lähes koko “terveys, hyvinvointi ja fitnesmaailma” hurraa litteän sixpäkin ja pyöreiden pakaroiden puolesta, jotka pitäisi saada toki jokaiselle. Mutta unohtuuko samalla jotain vielä tärkeämpää? Ovatko pyöreät pakarat todella onnen ja hyvinvoinnin mitta? Nykyihmistä vaivaavat monenlaiset vitsaukset; on kilpirauhasvaivoja, ärtynyt suoli, masentaa, väsyttää.. näihinkö ongemiin tuo avun timmi kroppa?

Kaikki ennen-ja jälkeen-kuvat, painonpudotus- ja muutoshaasteiden ja lehtien kansikuvien viesti on sama: Laiha on yhtäkuin terve, hyvinvoiva, hyväkuntoinen. Vaan se ei ole. Jo pelkkä liikkuminen ja ravintoainerikkaan ruuan nauttiminen auttaisi monia voimaan hyvin, mutta sanokaa minun sanoneen, kaikki tämä fitness saa enimmäisosan kansasta kauhun valtaan ja “work hard”-sloganit eivät todellakaan kannusta mukavaan terveellisempään elämään vaan saavat kaiken vaan vaikuttamaan vaikeammin saavutettavalta. Kyllä sitä fitnestäkin saa harrastaa ja fitti saa olla muutenkin, mutta eihän se nyt kaikkien juttu ole, kuten ei ole golfaaminen tai sumopainikaan. Terveyden ja hyvinvoinnin tavoitteet myös muuttuvat ajan kuluessa, kun varsinaisista ongelmista pääsee eroon, voi asettaa jo ihan erilaisia tavoitteita.

DSC_0021

Mitä sitten on “fitness” eli “hyvä kunto”? Se on se kuntotaso minkä tarvitset selviytyäksesi niistä tehtävistä joista sinun tulee selviytyä elääksesi mukavaa, onnellista, energistä elämää.
Se että voit hyvin, jaksat leikkiä lasten kanssa, nostaa sukat lattialta, ehkä jopa kauniina kesäpäivänä jaksat kiivetä kalliolle paistamaan tofunakkia nuotiolle (lihavalmisteiden terveysvaikutuksista sitten toisella kertaa). Hyvinvointi ja hyvä kunto voi myös olla sinulle kilpailusuoritukseen yltäminen, mutta kaikki eivät ole kilpaurheilijoita, silloin fysiikankaan ei tosiaan tarvitse olla samanlainen.

Ota kivenkovien vatsalihasten sijaan tavoitteeksi vaikkapa väsymyksen tai kakkostyypin diabeteksen selättäminen, treenaaminen 4 kertaa viikossa, pyöräily 150 kertaa vuodessa tai salaatin syöminen joka päivä tai ehkäpä se ihana joogatunti kerran viikossa. Tällaisissa muutoksissa piilee hyvinvoinnin taika.

Kannattaa tähdätä loppuelämän hyvinvointiin, ei ainoastaan seuraavalle rantalomalle. Eläköön aktiivinen ja onnellinen loppuelämä!