Natasa

"Oli vuosi 2008, makasin sängyssä ulkovaatteet päällä päiväunilla ja kello oli noin puoli kahdeksan aamulla. Olin lähdössä kahdeksaksi töihin, mutta laittauduttuani valmiiksi, olin joka päivä jo sen verran väsynyt, että oli pakko torkahtaa vielä ennen töihin menoa. En voinut ymmärtää mikä minua vaivasi, koko alkuvuoden olin ravannut lääkärissä masentuneisuuden ja painonnousun vuoksi. Hieman olin jo saanut pelkällä asennemuutoksella oloani paremmaksi, mutta en ollut vielä yhtään sellaisessa tilanteessa että olisin kyennyt elämään normaalia iloista elämää. Sain enemmän ahdistuskohtauksia kuin koskaan. Puolessa vuodessa painokin olikin noussut 10 kiloa, ylipainon rajoille, polvet olivat menneet rikki ja mikään ei oikein ollut huvittanut pariin vuoteen, paitsi ehkä pakastepitsat ja lonkeronhuuruiset perjantai-illat silloin tällöin. Ei auttanut liikunnan lisäys, ei auttanut ruokavalio, ainakaan ne mitä silloin nuorena tyttönä osasin kokeilla. Noilta ajoilta ei paljon minusta ole kuvia, en viihtynyt kameran edessä, ja niitä kuvia joita on, on vaikea katsoa nykyisin. Haluaisin vain kertoa niissä näkyvälle itseensä tyytymättömälle nuorelle kauniille naiselle, että olet hyvä juuri tuollaisena kuin olet. Vähissä olivat hymyt tuolloin.

Joku voi ehkä arvatakin mikä oli diagnoosi kun työkavereiden suosituksesta sitten marssin määrätietoisena vihdoin lääkäriin ja vaadin tutkimaan kunnolla mikä minua vaivaa. Sydänkäyrien ja kaikkien mahdollisten verikokeiden, sekä kuukauden odottelun jälkeen, muistaakseni tammikuussa 2009 sain kuin sainkin sitten lääkitykseen vaivaani, joka sai nimekseen kilpirauhasen vajaatoiminta.

Noin kuukausi lääkityksen aloittamisen jälkeen alkoi jo ajatus kirkastua, sain kommenttia laihtumisesta (turvotus hävinnyt) ja tajusin minkälaisessa sumussa olin viime vuodet elänyt. Elämä alkoi pikkuhiljaa taas maistua hyvältä! Ei se ole ihme, että koulukaan ei oikein maistunut lukiossa. Saan olla todella ylpeä siitä, että selviydyin kirjoituksista ja valmistuin lukiosta, vaikka olosuhteet eivät todella olleet parhaat mahdolliset.

Noista ajoista on edetty monen mutkan kautta siihen, missä olen tällä hetkellä. Paino on sahannut eestaas, jojoilua on ollut siinä 49-60kg välillä suuntaan ja toiseen. Elämäntilanteet ovat muuttuneet useaan otteeseen ja niin on asuinpaikkakin. Tärkeintä on se, että olen löytänyt elämääni liikunnan ja hyvää tekevän ruuan ilot. Olen löytänyt liikuntalajit jotka tekevät minut iloiseksi ja joista saan virtaa arkeen, ruokavalionkin suhteen aletaan olla aikalailla siinä missä haluan olla, vatsaongelmat ovat jo paljon helpottaneet viime syksystä ja paino tuntuu löytäneen paikkansa aika hyvin. Olen myös vihdoin alkanut uskoa itseeni ja siihen että todella voin saavuttaa kaiken mitä ikinä vain haluankin, olisi kyllä ollut hauskaa jos joku olisi kertonut tämän asian minulle jo nuorempana. Tärkeintä on kuitenkin se, että nyt olen onnellinen kaikin puolin ja jaksan hymyillä vaikeampinakin ajanjaksoina!

Ravitsevan ja terveellisen ruoan syöminen, aktiivinen elämä, hyvä ja virkeä olo eivät siis todella ole olleet minulle mitään itsestäänselvyyksiä ja ymmärrän hyvin mitä kaikkia vaikeuksia niiden löytämisessä voi olla, mutta uskon että ne vaikeudet ovat vain pieniä töyssyjä tiessä ja ylitettävissä. Kaikki nämä omat vastoinkäymiseni ovatkin se syy, miksi haluan nyt tehdä työtä muiden avuksi hyvinvointivalmentajana. Haluan että muutkin löytävät tarkoituksensa, saavuttavat unelmansa ja tavoitteensa ja voivat hyvin sekä rakastavat itseään siinä samalla, mikä se onkaan ihanampaa."

MINÄ

Olen Natasa, 28-vuotias Hyvinvointivalmentaja ja Personal Trainer Herttoniemenrannasta Helsingistä. Koulutukseltani olen hyvinvointivalmentaja ja kuntosalivalmentaja. Suosikki liikuntalajejani ovat erilaiset kamppailulajit, tällä hetkellä harrastan Brasilialaista Jujutsua, nyrkkeilyä, kuntosalia ja kehonpainoharjoittelua, sekä kävelyä ja juoksua. Näistä asioista ammennan mielellään inspiraatiota myös asiakkaiden treeneihin. Lopetin lihansyönnin vuonna 2015 ja siitä lähtien olen ollut ns. kasvispainotteisella ruokavaliolla, syöden kasviksia ja kalaa. Maitotuotteita ja kananmunia vähenevissä määrin.

Ympäriltäni löytyy vahva verkosto osaajia liikunnan, ravinnon ja henkisen valmennuksen saralta. Jos vastaan tulee ongelma jota en osaa ratkaista, käännyn kollegoideni puoleen sillä on tärkeää että asiakkaani saavat parasta mahdollista palvelua.

Omien kokemusten myötä pystyn eläytymään myös asiakkaideni ongelmiin. Kaikki nämä kokemukseni ovat sytyttäneet halun ja innon kokeilla niin eri liikuntalajien kuin ruoka-aineiden vaikutusta omaan kehoon. Suurimmat onnistumiseni ovat monesti tulleet ihan pikkiriikkisillä muutoksilla ja olen oppinut paljon ruuan ja aktiivisuuden vaikutuksesta ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Oikeat liiketekniikat kuntosalilla on tärkeää osata ennen painojen lisäämistä, terveys edellä kun mennään! Maltti on valttia, ensin liiketekniikat kuntoon valmentajan kanssa, panostaminen omaan terveyteen ja hyvinvointiin kannattaa aina!

Seison asiakkaan rinnalla myös niinä vaikeinakin hetkinä, edetään juuri niin hitaasti tai nopeasti kuin tahdot.

Filosofiani

Terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitäminen on valmennusfilosofiani juuri. Piukat pakarat ja pyykkilautavatsa ovat toissijaisia asioita. Joskus vähemmän on enemmän ja aina ei kannata piiskata kehoaan äärirajoille.

Nykymaailman kiireisessä ja stressaavassakin elinympäristössä voi olla haastavaa ehtiä pohtimaan "mitä voi syödä" ja se voi aiheuttaa lisää stressiä. Mielestäni on tärkeää että asiakkaani oppii koostamaan terveelliset ateriat missä tahansa ja siksi en teekään mielellään asiakkaalle tarkkoja valmiita ruokavalioita, vaan ohjeistan ja annan ideoita ravintotottumuksien muuttamiseksi oikeaan suuntaan.

Netti on täynnä erilaisia liikunta- ja ravitsemusohjeita. Voi olla vaikea suodattaa kaikesta tuosta turha, epäterveellinen ja jopa vahingollinen pois. Myös valmennussuhteessa on tärkeä kuunnella omaa kehoa, se mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovikaan toiselle. Oikeanlainen ravinto saattaa auttaa pääsemään eroon jopa sairauksista.

Mikäli liikunnasta ei tule sinulle hyvä mieli, on lajisi väärä. Liikunnan tulee olla mukavaa. Etsitään sinulle yhdessä liikuntamuoto josta nautit. Joka päivä ei ole pakko liikkua hikihatussa ja kuntosalillekaan ei tarvitse muuttaa asumaan saadakseen tehtyä kunnollisen ja tehokkaan treenin! Nousujohteisen kehityksen takaa säännöllisin väliajoin päivitetty treeniohjelma. Aina ei tarvitse vaihtaa koko ohjelmaa antaakseen keholle uusia ärsykkeitä.